Ungdomar i Stockholm bakom app för att hantera sorg

2024-03-05

Varje år förlorar runt 3 000 barn i Sverige en eller båda sina föräldrar. Ungdomar från Randiga Huset i Stockholm har varit med och workshoppat fram en sorgebearbetningsapp.

I månader har forskare från Uppsala universitet och ungdomar träffats för ha workshops om sorg och äta pizza. De har träffats på Randiga Huset, en organisation som har stödverksamhet för unga och familjer som förlorat nära anhöriga.

Det är via organisationen som forskargruppen kommit i kontakt med ungdomarna som alla själva har erfarenhet av att förlora en familjemedlem. Syftet har varit att ta fram en app för unga som de kan använda för att bearbeta sin sorg. Fylld med övningar, minnesinsamling, sorgedagbok och viktigt information om sorg.

– Det finns en brist på stöd i stort och det var så idén på en app kom till. Och stödet som finns är inte lika tillgängligt i olika delar av Sverige och då kan just en app ha bättre räckvidd och kan användas i olika stadier av sorgen, säger Rebecca Rhodin, doktorand och en av forskarna i projektet vid Uppsala universitet.

Doktoranden Rebecca Rhodin är med i forskargruppen som har varit med och tagit fram appen. I inslaget i SVT berätta hon om hur processen med ungdomarna sett ut och vad de varit med och

Nyhet från SVT nyheter

Last modified: 2023-10-23