Lansering av nytt nätverk: SIHI - Sociala innovationer för bättre hälsa

2022-01-21

SIHI är en global organisation som skapats av WHO och Sida, som nu etablerar sig i Sverige. Syftet är att skapa ett nätverk för kunskapsutbyte och att knyta kontakter mellan forskare, entreprenörer och organisationer som sysslar med social innovation inom hälsa.

Mats Målqvist, professor vid institutionen för
kvinnors och barns hälsa. Foto: Mikael Wallerstedt

Att främja sociala innovationer för bättre hälsa i Sverige. Det är syftet för det nya nätverket SIHI Sweden. Men också att lära av innovationer i andra länder.

– Vi ska försöka knyta ihop människor och aktörer, sprida goda idéer och samskapa kunskap kring olika problem, säger Mats Målqvist, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa.

Mats Målqvist är nybliven föreståndare för Swedesd (Centrum för forskning och utbildning om lärande för hållbar utveckling), som blir hemvist för det nya nätverket. Två andra aktörer är KI Innovations och organisationen MAD.

Stöd från mamma till mamma

Nätverkets webbsida lanseras den 1 april och där kan man läsa om olika pågående projekt. Ett exempel på en social innovation finns i Malmö. Där pågår sedan en tid ett projekt med Yalla Trappan, ett kvinnokollektiv som jobbar med arbetsintegration i det utsatta området Rosengård.

– Där har vi ett projekt där vi använder Philani-modellen för stöd från mamma till mamma, en metod som har utvecklats i Kapstaden och som vi nu försöker kontextualisera i Sverige. Det är en social innovation, ett nytt sätt att arbeta på, som vi nu försöker använda i en svensk kontext, berättar Mats Målqvist.

Nyheter

Last modified: 2023-10-23