Swedesd inrättas vid Vetenskapsområdet för medicin och farmaci
2021-01-19
Swedesd flyttar från Fakulteten för utbildningsvetenskaper till Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet. Syftet med omorganisationen är att ge centret bättre möjligheter att verka samt att stärka universitetets utbildning och forskning kring global hälsa med kompetens i transformativt lärande.
Från och med den 1 januari 2021 ingår Swedesd som en del av Institutionen för kvinnors och barns hälsa (KBH). Centret inrättas på fyra år och ska utvärderas efter år tre (2023). I samband med flytten ändrar centret namn till Swedesd - Centrum för forskning och utbildning om lärande för hållbar utveckling.
Rektorsbeslutet att avveckla Swedesd vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper, för att möjliggöra en flytt till Vetenskapsområdet för medicin och farmaci, togs den 1 december 2020. Beslutet föregicks av en intern utredning av organisatorisk placering av Swedesd på uppdrag av områdesnämnden för medicin och farmaci.
Swedesds uppdrag är att fortsätta bidra till ny kunskap samt spridning och skalning inom transformativt lärande för hållbar utveckling, att utbilda studenter på grund- och avancerad nivå, samt att bedriva kompetensutveckling av universitetets lärare och forskare. Den nya placeringen innebär även att Swedesd kan utveckla och stärka den framväxande utbildning- och forskningsmiljön inom global hälsa vid Uppsala universitet.

- Vi ser verkligen fram emot vår nya roll och att arbeta tillsammans med våra nya kollegor, till exempel inom det nya masterprogrammet Master’s Program in Implementation, Transformative Learning and Sustainability, som nu ska inrättas. Under åren har vi utvecklat en lärandemiljö med fokus på tvärvetenskapligt skapande av kunskap om lärande och komplexa hållbarhetsutmaningar, som vi tror kan bli en tillgång i arbetet inom global hälsa, säger Eva Friman, föreståndare och forskare vid Swedesd.
Mats Målqvist är professor i global hälsa vid institutionen för kvinnors och barns hälsa och en av initiativtagarna till Swedesds nya placering.

- Agenda 2030 är central inom global hälsa, och i och med att Swedesd flyttar till medicinska fakulteten skapas en spännande tvärvetenskaplig forskningsmiljö som är helt i linje med ämnets utveckling. Swedesd kommer också att bli en fantastisk resurs för att inkorporera global hälsa och hållbarhetsperspektivet i fakultetens utbildningsprogram, till exempel i utvecklingen av det nya sexåriga läkarprogrammet.
Om Swedesd
- Swedesd inrättades vid dåvarande Högskolan på Gotland 2008 som en del av Sveriges satsning på lärande och utbildning under FN:s dekad för utbildning för hållbar utveckling (2005-2014). Centret finansierades ursprungligen av Sveriges biståndsmyndighet Sida.
- I samband med sammanslagningen mellan Högskolan på Gotland och Uppsala universitet placerades Swedesd vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper.
- Under 2016 utsåg regeringen Uppsala universitet/Swedesd till nationell samordnare för FN:s globala handlingsprogram för utbildning för hållbar utveckling (GAP on ESD) med uppdrag att samordna, stimulera och följa arbetet med utbildning för hållbar utveckling i Sverige samt att delta i Unescos internationella nätverk för programmet. Uppdraget sträckte sig fram till 2019.
Viktor Jacobsson
Länkar
Rektorsbeslut 2020-12-01
Implementation Science and Sustainable Development I, 2021/2022 (30 credits)
Swedesds hemsida
2021
-
Maria Hägglund tilldelas forskningsanslag från Johanna Ahléns minnesfond 2021
Maria Hägglund, docent i hälsoinformatik och lektor i implementeringsforskning vid Uppsala universitet & Akademiska sjukhuset tilldelas årets forskningsanslag ur Johanna Ahléns minnesfond.
-
Sveriges första WHO-center för migration och hälsa
Internationell mödra- och barnhälsovård vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet, har utsetts till WHO Collaborating Center för migration och hälsa – det första i Sverige och det fjärde i världen inom samma kategori. – Vi vill utveckla centret till en plattform och kompetenscentrum för alla som vill samarbeta med oss och WHO för att främja flyktingar och migranters hälsa, säger Soorej Jose Puthoopparambil.
-
”Alla ska kunna må bra i klimakteriet”
Flera hundra tusen svenska kvinnor får klimakteriebesvär varje år. Stavros Iliadis, ska undersöka nytta och risker med hormonbehandlingar till dem som drabbas.
-
Pristagare Ashish KC vill förbättra förlossningsvården
SIGHT Award 2021 på 100 000 kronor har tilldelats med dr Ashish KC, docent på institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet. Han får priset för sin forskning för att förbättra vården för nyfödda och mödrar vid förlossningar i låg- och medelinkomstländer.
-
Ny studie om bättre omhändertagande av gravida med havandeskapsförgiftning och dålig fostertillväxt
Ungefär tre av hundra gravida kvinnor drabbas av havandeskapsförgiftning. Ungefär två av hundra drabbas av dålig tillväxt av sitt barn i magen. Och det är vanligt att dessa komplikationer samexisterar. I en studie ska forskare från Institutionen för kvinnors och barns hälsa/Akademska sjukhuset kartlägga varför vissa kvinnor får dessa komplikationer och vad som händer i kroppen vid sjukdom. Ett särskilt fokus ligger på hur mammans hjärna påverkas vid havandeskapsförgiftning. Syftet är att kunna ge kvinnorna ett bättre omhändertagande inom mödra- och förlossningsvården. Likaså att ge dem rätt uppföljning senare i livet.
-
Lansering av SIHI Swedens hemsida
Fredagen 19 november är det dags för lanseringen av SIHI Swedens hemsida. SIHI Sweden är en plattform för aktörer som är intresserade av att utforska innovativa sätt för att främja hållbar hälsa. SIHI möjliggör samarbeten med nya forskningsidéer och forskningsbaserade implementeringar av sociala innovationer.
-
Utdelning av 2020 och 2021 års priser och medaljer vid Uppsala universitet
Den 7 oktober högtidlighöll Uppsala universitetets 544:e födelsedag, där utdelning av 2020 och 2021 års priser och medaljer tog plats. Pris-och medaljtagare från Institutionen för kvinnors och barns hälsa var Inger Sundström Poromaa, Rudbecksmedaljör 2020, Stefan Swartling Peterson, Martin H:son Holmdahlpriset 2020 och Ashish KC, Oscarspriset 2021. Stort grattis till er!
-
Seminarium - Addressing Health Challenges in Immigration Detention 19 oktober
Soorej Puthoopparambil, senior lecturer/associate professor at KBH, participates at MAYday for Crisis seminar that addresses health challenges in immigration detention in a collaborative project between UU and the WHO. The seminar takes place 19 October at 12.15-13.00
The seminar is held in English using Zoom, you will recee the link upon registration. -
Ashish KC en av två Oscarsprisvinnare
Varje år delar Uppsala universitet ut Oscarspriset till yngre forskare vid Uppsala universitet, som ”genom vetenskaplig skrift gjort sig mest välförtjänt och inger de bästa förhoppningar om fortsatt vetenskaplig författarverksamhet vid universitetet”. Priset utgörs av avkastningen av Oscar II:s jubelfestdonation från 1877 och kan delas mellan två lika förtjänta forskare. 2021 års Oscarspris delas av Ashish KC vid institutionen för kvinnors och barns hälsa och Pontus Ekberg på institutionen för informationsteknologi.
-
Ny översiktsrapport från WHO ska avhjälpa hälsoproblem vid migrationsförvar i Europa
En WHO-rapport om migrationsförvar är ett av ämnena i fokus för en av de fyra samverkansprojekt som beviljats medel genom universitetets satsning Verifiering för samverkan. Ansvarig forskare är Soorej Jose Puthoopparambil, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, i samarbete med Världshälsoorganisationens Europakontor.
-
Två forskare antagna som SIGHT Fellows
Meena Daivadanam, universitetslektor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet och Ashish KC, docent vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet har blivit utsedda till SIGHT Fellows - en tvärvetenskaplig karriärutveckling i global hälsa.
-
Vad betyder “hållbar utveckling” ur ett medicinskt perspektiv?
Mats Målqvist, Professor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, deltar i avsnittet Vad betyder “hållbar utveckling” ur ett medicinskt perspektiv? i podden Sanatoriet.
-
Tilldelning av Region Uppsalas forskningspris 2020!
Grattis till Maria Jonasson, överläkare och docent, som har blivit tilldelad Region Uppsalas forskningspris 2020! Priset tilldelas medarbetare som genom sin forskning bidragit till betydelsefulla förbättringar i hälso- och sjukvården.
-
Stort intresse för doktorandplats i global hälsa
-
Vetenskapsradion uppmärksammar studier vid KBH
-
Nya docenter vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa
Under våren har flera medarbetare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa antagits som docenter. Vi gratulerar våra nya docenter;
- Syed Moshfiqur Rahman, global hälsa
- Lisa Ljungman, medicinsk psykologi
- Billy Ngasala, global hälsa.
- Ashish KC, global hälsa med inriktning pediatrik
-
Amningsfredag 7 maj
Nu är det dags för vårens Amningsfredag, den 7 maj via Zoom. Mer information och programmet för dagen finns under Seminarier - Amningsfredag på denna webbplats.
-
Värderingar och kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa
Just nu pågår en studie om vårdgivares värderingar, normer och kunskap inom området sexuell och reproduktiv hälsa i ett migrationsperspektiv. Det är docent Lise Eriksson och professor Birgitta Essén Uppsala universitet som är ansvariga forskare.
-
Föreläsning 9 mars - Kvinnors hälsa i en globaliserad värld: genus och kultur
I samband med Internationella Kvinnodagen presenterar UN Women Sweden Nätverk Uppsala en spännande föreläsning med Birgitta Essén den 9 mars kl.19. Föreläsningen handlar om Kvinnors hälsa i en globaliserad värld: genus och kultur.
-
WoMHeRs öppningssymposium April 26, 2021
Välkommen till öppningssymposium av Centrum för kvinnors psykiska hälsa vid Uppsala universitet - WoMHeR den 26 april, kl.13.00-17.00 via Zoom.
-
Forskardrömmar – Berättelser för nyfikna barn
Boken Forskardrömmar gläntar på dörren till universitetet och berättar om barn som sedan blev forskare till yrket. En del tyckte att det var roligt att gå i skolan, en del tyckte att det var tråkigt. Vissa växte upp i en universitetsstad, andra ute på landet eller där elektriciteten kom och gick. Lika olika som barnens intressen och förutsättningar, var deras vägar till forskningen. En av forskarna som porträtteras är Meena Daivadanam, universitetslektor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa.
-
Enkätundersökning i internationell studie om Covid-19
Tolv universitet från en rad olika länder har gått samman för att ta reda på vad som fungerar – och vad som inte fungerar – för att förebygga och behandla Covid-19. Denna enkätundersökning finansieras av National Institute of Health Research i Storbritannien och Antenn Foundation i Schweiz. Projektet har ingen finansiering eller kopplingar till privata företag.
-
Internationell satsning på hälsodata om migranter
I samarbete med Uppsala universitet har WHO/Europe publicerat ny teknisk vägledning som beskriver varför och hur medlemsstaterna kan samla hälsodata om flyktingar och migranter genom sina nationella hälsoinformationssystem (HIS).
-
Avhandlingar i Delmi - Migranters möte med svensk hälso- och sjukvård
-
Swedesd inrättas vid Vetenskapsområdet för medicin och farmaci
Swedesd flyttar från Fakulteten för utbildningsvetenskaper till Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet. Syftet med omorganisationen är att ge centret bättre möjligheter att verka samt att stärka universitetets utbildning och forskning kring global hälsa med kompetens i transformativt lärande.