Marie Skłodowska-Curie Actions Postdoctoral Fellowship

2022-12-08

Postdoktor Femke Geusens vid institutionen för kvinnor och barns hälsa har blivt antagen med Marie Skłodowska-Curie Actions Postdoctoral Fellowship (MSCA PF). Marie Skłodowska-Curie finansieringsprogram är ett av Europeiska unionens flaggskepp för forskarutbildning och postdoktoral utbildning av forskare.

YouTube och graviditetsrelaterad ångest

Femke Geusens är forskare inom mediapsykologi med fokus på hälsokommunikation. Hon har en doktorsexamen i kommunikationsvetenskap inriktad på mediaeffekter och har studerat hur användningen av sociala medier är förknippad med ungdomars och studenters alkoholkonsumtion. Femke kommer att börja i november som postdoktor i forskningsprojektet Pregnancy- and Childbirth-Related Media Use to Support Maternal Mental Health (PACMUM) med handledare Alkistis Skalkidou, professor i obstetrisk och reproduktiv hälsoforskning vid institutionen för kvinnor och barns hälsa.

I projektet ska Femke studera hur kvinnor med graviditetsrelaterad ångest använder YouTube för att söka information om graviditet och förlossning.

postdoktor Femke Geusens
Femke Geusens, postdoktor vid institutionen för
kvinnor och barns hälsa.Foto: Cecilia Yates

– Jag vill veta vilken roll sådana videor kan spela i dessa kvinnors graviditetsupplevelse och om det kan minska deras ångest att titta på dessa videor, berättar Femke Geusen. Jag kommer att studera ifall olika typer av innehåll skapar olika effekter på de underliggande mekanismerna som ger graviditetsrelaterad ångest. Till exempel om en video med tips från en barnmorska ger annan påverkan jämfört med en förlossningsvlogg som delas av en annan mamma.

– Jag tror min forskning både kommer att vara insiktsfull ur ett vetenskapligt perspektiv och till hjälp för kvinnor som lider av graviditetsrelaterad ångest. Jag förväntar mig att forskningen kommer att vara utmanande men rolig, och jag hoppas få nya vänner på vägen. Min förhoppning är att det kommer att öppna nya dörrar för mig. Min dröm är att en dag bli professor och jag hoppas att min postdok i Uppsala kommer att visa anställningskommittéerna att jag är redo för nästa steg i min karriär, avslutar Femke Geusen.

Läs hela artikeln från Vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-10-23