Nyheter
Hon vill öka genusmedvetenheten i forskning och undervisning
2023-04-27
Hur påverkas vi av miljön och materialen runt omkring oss? Hur jämställda är dagens utbildningar och vilken betydelse får könsstereotypa föreställningar för vem som lär sig vad? Anita Hussénius, forskare vid Centrum för genusvetenskap och föreståndare vid Nationellt centrum för kvinnofrid, bedriver genusforskning i gränslandet mellan utbildnings- och naturvetenskap.
Anita Hussénius har en bakgrund i kemi och har under många år varit verksam både vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet och Högskolan i Gävle. Det var under åren på ledande positioner i mansdominerade miljöer som hennes intresse för genusfrågor väcktes.

vetenskap och föreståndare vid Nationellt centrum
för kvinnofrid. Foto: Mikael Wallerstedt.
– Det blev uppenbart att annat än prestationer och akademiska meriter hade betydelse för vem karriärvägarna öppnade sig och för vem de stängdes, berättar Anita Hussénius.
Intresset för genusfrågor ledde så småningom till att Anita knöts till centrum för genusvetenskap där Margareta Fahlgren, professor i litteraturvetenskap, då var föreståndare och hade beviljats medel från Vetenskapsrådet för att bygga upp en excellent tvärvetenskaplig forskningsmiljö inom genusvetenskap.
– Det kom många internationella gästforskare med olika ämnesbakgrunder och det byggdes upp en miljö som blev väldigt dynamisk, säger Anita Hussénius. Det kan vara omtumlande men är väldigt nyttigt att ta del av hur forskare från andra discipliner resonerar kring olika frågeställningar och därmed få sina egna förgivet-taganden ifrågasatta. Jag tror det var lärorikt såväl för oss naturvetare som för humanister och samhällsvetare som vistades i miljön.
Förebygga könsstereotypa yrkesval
Ett genusperspektiv i forskning om naturvetenskaplig verksamhet och undervisning innebär att kritiskt granska och fördjupa förståelsen av kön/genus i sådana sammanhang, för att få kunskap om de processer genom vilken skillnad mellan könen skapas, reproduceras och upprätthålls, eller förändras.
Könsstereotypa föreställningar kopplade till naturvetenskap är ganska vanligt förekommande och det är därför viktigt att inom framförallt lärarutbildning öka genusmedvetenheten hos de blivande lärarna, vilket i sin tur kan få betydelse för undervisningen och eleverna.
– Om blivande lärare i fysisk, biologi och kemi blir medvetna om genusaspekter kring naturvetenskap och får syn på sina egna internaliserade föreställningar kan det påverka deras sätt att undervisa. Det kan också på sikt bidra till att minska risken för att eleverna gör stereotypa studie- och yrkesval, berättar Anita Hussénius.
Materiell dysfunktionalitet
En konsekvens av framgångsrika, nischade forskningsverksamheter är att instrumentpark såväl som enklare labbutrustning styrs av forskningens behov. Även om det finns kurslaboratorier med standardutrustning, så är det i stor utsträckning den för forskningens behov införskaffade apparaturen som också används i undervisningen.
Anita Hussénius använder begreppet materiell dysfunktionalitet för att visa hur en sådan miljö, med begränsningar i den befintliga utrustningen, kan leda till olika grader av problem.
– För en student som gör ett självständigt arbete som faller utanför ramen för den nischade forskningsverksamheten kan det till exempel leda till att hen presterar sämre eller till och med misslyckas med experimenten på grund av materiella konsekvenser, det vill säga att materialet inte har fungerat optimalt i förhållande till uppgiftens syfte, förklarar Anita Hussénius.
Det i sin tur riskerar att studenten identifieras som inkompetent av övriga verksamma. Den risken är större ifall studenten är en kvinna eller en person som av andra skäl uppfattas som annorlunda eller utmanande inom en rådande mansdominerad kultur.
– Det är därför viktigt att ha en medvetenhet om materialets begränsningar men även att språk, ämnesdiskurs och olika uttryck i verksamhetens kultur har betydelse. Annars kan framförallt studenter och andra individer på underordnade positioner hamna i situationer där de bedöms på ett orättfärdigt sätt utifrån stereotypa föreställningar. Det här gäller oavsett om det är inom laborativ verksamhet eller andra ämnesområden. En materialmedvetenhet är en förutsättning för att motverka en överföring av inkompetens till individer när det egentligen handlar om en brist i det materiella.

Foto: Mikael Wallerstedt.
Män och kvinnor behandlas olika inom akademin
En ökad genusmedvetenhet är nödvändigt i strävan att åstadkomma jämställda akademiska miljöer med likvärdigt bemötande och likvärdiga förutsättningar. Både lärare och studenter bär med sig föreställningar och normer.
– Vi måste vara medvetna om att genusaspekter alltid finns med, de genomsyrar och påverkar våra verksamheter på olika sätt och på alla nivåer, fortsätter Anita Hussénius. Till exempel har det visat sig när genusobservatörer närvarat vid bedömningar av ansökningar om extern forskningsfinansiering. De uppmärksammar skillnader i hur bedömarna resonerar beroende på om det är en kvinna eller en man som är huvudsökande.
Från tidig ålder möter och socialiseras vi in i normer kopplade till kön och det krävs ett aktivt arbete för att åstadkomma jämställdhet. Vi behöver utmanas och ompröva våra egna och varandras förutfattade meningar om vem som kan, ska, vill eller är lämplig att göra vad.
– Vi behöver förändring på många plan och jag inspireras av personer som är engagerade och vågar arbeta för det, säger Anita Hussénius. Arbetet kring hela området jämställdhet går otroligt långsamt, även inom akademin.
Våld mot kvinnor
Även om ett idogt jämställdhetsarbete pågått på samhällets olika arenor under många år, kvarstår maktobalansen till kvinnors nackdel. Den mest extrema konsekvensen av ojämställdhet möter Anita Hussénius i sin nuvarande roll som föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid.
– Om man tittar på allt dödligt våld som kvinnor drabbas av, så har under en femårsperiod, mellan åren 2017–2021, över 60 procent dött av våld i en nära relation. De har mördats av sin make/sin partner. Motsvarande andel bland män är 3,5 procent. Kvinnor blir alltså framför allt dödade i sitt hem av den som står dem närmast, medan männen blir dödade utanför hemmet av någon utomstående. Det är det allvarligaste uttrycket för den strukturella ojämställdheten i Sverige.
Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, drivs av Uppsala universitet och Region Uppsala. De har regeringens uppdrag att på en nationell nivå höja kunskapen om mäns våld mot kvinnor och ge stöd till våldsutsatta kvinnor.
– Det finns en enorm potential och styrka med att universitetsdelen med forskning, utbildning och kunskapsspridning arbetar sida vid sida med den kliniska enheten, Kvinnofridsmottagningen och stödlinjerna, säger Anita Hussénius.
– I vår vardag möts den praktiska verksamheten – vårdpersonal som möter och ger stöd till våldsutsatta kvinnor – och lärare, forskare och kommunikatörer i samma hus och i samma organisation. Samtidigt som det är tunga frågor vi arbetar med, är det en otroligt viktig verksamhet som det ynnest att få vara en del av.
Cecilia Yates
Nyheter
-
Forskare efterlyser ökad sparsamhet vid strålbehandling av hjärntumörer hos barn
2023-09-21
-
Nationellt vårdprogram ska förbättra vården för barn med långvarig smärta
2023-09-12
-
Forskare från GuardiansCan-projektet på besök i Tanzania
2023-08-21
-
Så kan vi prata med barn om olyckan
2023-08-16
-
Beteendemedicinsk behandling mot långvarig smärta
2023-06-29
-
Anslag till forskning om AI-baserat diagnostiksystem av livmoderhalscancer
2023-06-26
-
Forskningskluster mellan Afrika och EU tar sig an akuta samhällsutmaningar
2023-06-22
-
Tre sommarpratare från KBH i Akademiska sjukhusets sommarpodd
2023-06-14
-
Josefin Hagström awarded with the Peter L Reichertz Young Scientist Prize
2023-06-01
-
Årets pedagogiska pris inom medicin och farmaci till Tryggve Nevéus
2023-05-25
-
Kim Ramme och Mikael Sundin tilldelas årets forskningsanslag från Johanna Ahléns minnesfond
2023-05-23
-
Mer medel till forskning om äggstockscancer
2023-05-18
-
Nikotin från en cigarett påverkar östrogenproduktionen
2023-05-15
-
Hon vill öka genusmedvetenheten i forskning och undervisning
2023-04-27
-
Viktigt få ut vetenskaplig evidens till beslutsfattare och praktiker
2023-04-24
-
Larmbehandling och läkemedel effektiva mot sängvätning
2023-04-13
-
Godkänt examenstillstånd för arbetsterapeutexamen
2023-03-01
-
U-CARE presenterade nya forskarfilmer på Reginateatern
2023-02-24
-
Vaccintveksamhet största utmaningen vid HPV-vaccineringen
2023-02-21
-
Ökad otrygghet hos föräldrar som tvingades separera från nyfödda inom neontalavården under pandemin
2023-02-21
-
Nya stödlinjer för våldsutsatta män och transpersoner
2023-02-17
-
Vad kan vi lära av vår patientjournal på nätet?
2023-02-15
-
Hälso- och sjukvården överskattar ofta sin egen betydelse för global hälsa
2023-02-03
-
Tidiga smakprov avslutar amning
2023-01-23
-
Nyanländas sociala värderingar
2023-01-20
-
Anslag från Vetenskapsrådet 2022
2022-12-12
-
Marie Skłodowska-Curie Actions Postdoctoral Fellowship
2022-12-08
-
Ny studie visar: Coronapandemin har försvårat kvinnors abortbeslut
2022-12-05
-
Uppsala universitet leder nytt EU-projekt om psykisk hälsa
2022-11-30
-
Kurs utvecklad vid Uppsala universitet prisad av Enlight
2022-11-23
-
Artificiell intelligens kan användas för att klassificera PMDS
2022-11-09
-
Ny webbplats för kvinnofridslinjen.se
2022-11-09
-
Säkrare diagnos av barn med cancer vinner Guldpillret
2022-10-27
-
Forskning om vård på lika villkor
2022-10-25
-
Kurs i mindfulness som stresshantering
2022-09-29
-
Spel ska underlätta för barn med cancer
2022-08-16
-
Hur kan vi kommunicera för ett mer hållbart samhälle?
2022-07-18
-
Birgitta Essén får Martin H:son Holmdahls pris
2022-06-22
-
Theodora Kunovac Kallak tilldelas Göran Gustafssonpris till yngre forskare
2022-06-17
-
Barnmorskor vill följa kvinnor från graviditet till födsel
2022-05-30
-
Premiär för podden Amingsfredag
2022-05-06
-
Massflykt kräver många hälsoinsatser
2022-04-01
-
Forskningsstudie: Rädsla för covid-19 hade liten påverkan på kvinnors abortbeslut
2022-03-30
-
Nytt masterprogram om hållbar utveckling och global hälsa
2022-03-15
-
Lansering av SIHI Sverige 1 april
2022-03-14
-
Birgitta Essen nomineras för framgångsrik forskning
2022-03-07
-
Ökad förståelse av blodcancersjukdomen ALL hos barn målet för ny studie
2022-02-15
-
10 miljoner till studie av unga kvinnors psykiska hälsa
2022-02-01