Välkommen till masterprogrammet i global hälsa

Masterprogrammet i global hälsa förbereder dig för en ledarskapsroll inom global hälsa. Programmet ger dig kunskaper i att analysera globala hälsoproblem samt att utveckla och utvärdera insatser för att förbättra folkhälsan. Nedan hittar du intervjuer med studenter från programmet och aktuella händelser. Titta gärna vidare på den engelska versionen av denna sida där det finns fler intervjuer med studenter, alumner och lärare. 
Information om programmet och anmälan

Intervju med studenten Maria Medina

Maria Medina 

Maria Medina går andra året på Masterprogrammet i global häsla vid Uppsala univerisitet. Maria har tidigare en kandidatexamen i farmaci från Colombia och har arbetat inom den nationella och multinationella läkemedelssektorn i Colombia. I intervjun berättar Maria om sina erfarenheter av att studera global hälsa vid Uppsala universitet. Läs hela intervjun med Maria

Intervju med studenten Pontus Danforth

Pontus går första året på masterprogrammet i global hälsa vid Uppsala univeristet och i videon berättar Pontus om varför han valde att studera global hälsa. Pontus berättar även vad han har uppskattat mest med programmet och om fördelarna med att studera ett internationellt program med studenter som har olika bakgrunder.  

Aktuellt från Masterprogrammet i global hälsa

Studenter från Masterprogrammet i global hälsa på 3e plats Urban Health Case Challenge (UHCC)

Den 27 november deltog ett team med fem studenter från Uppsala universitet i Urban Health Case Challenge (UHCC), ett initiativ från 4EU+ University Alliance.

Utmaningen lanserades för att hitta lösningar på den påverkan som förändrade stadsmiljöer och demografisk utvecklinge har haft på hälsa i vårt samhälle. På tredje plats kom vårt eget Uppsala-team som bestod av studenter från masterprogrammet i global hälsa (Regina Escher, Nicole Quattrini, Annette Ekblom), masterprogrammet i hållbar utveckling (Qianhui Yuan) och apotekarprogrammet (Neda Safa).

Sammantaget deltog fjorton tvärvetenskapliga lag, huvudsakligen bestående av studenter på masternivå, i en veckolång virtuell utmaning. Årets ämne utmanade varje team att arbeta med en lokal lösning på frågan ”Utforma en samhällsintervention som stärker motståndskraften bland utsatta grupper i befolkningen i din stad för att klara av de negativa konsekvenserna av förebyggande åtgärder mot covid-19”.

Uppsalas team presenterade ”Grand-Pal-systemet”, som riktar sig mot två utsatta delar av befolkningen: äldre och internationella studenter. Detta ”kompissystem” skulle skapa kommunikationskanaler och bekämpa social isolering, vilket är en negativ hälsoeffekt till följd av restriktionerna i covid-19-pandemin. Potentialen i detta system sträcker sig förbi pandemin och kan även rikta sig mot den allmänna sociala isoleringen av dessa två utsatta grupper i Sverige.

Lunchseminarium - Karriärvägar för studenter inom global hälsa

Denna seminarieserie är skapad för studenterna på masterprogrammet i globalt hälsa vid Uppsala univeristet. Yrkesverksamma inom global hälsa inom olika branscher kommer att iför att berätta om deras erfarenheter. Detta ger dig en möjlighet att höra om olika karriärvägar inom global hälsa. Kom för att lära dig, diskutera och utforska! 

Det första seminaret tog plats i början av februari 2021 och 34 studenter deltog (50% eller så från det första året och 50% från det andra året) med temat "Vad händer efter examen?" Masterprogrammet ger tillfälle för studenterna att utforska möjligheter till karriärsvägar och nätverka även digitalt. 

Deltagare från det första lunchsemiariet, 4 februari 2021

Senast uppdaterad: 2022-08-23